Sezona 2017/18


Nakon povratka u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, Skupština kluba je imenovala novi Upravni odbor, na čelu sa Adnanom Delićem, koji je kao glavni cilj za sezonu 2017/18 istakao stabilizaciju kluba u svim segmentima.

U tom smislu, prije početka sezone kao novi šef stručnog štaba imenovan je Dragan Zovko, uz pomoćnike Edhema Sirču i Adisa Hadžića, dok su klub pojačali bivši reprezentativci Adnan Harmandić, koji je izabran za kapitena ekipe, i Ivan Divković, uz Mirnesa Grču, Elisa Memića, te povratnike u naše redove Mahira Burića, Eldina Travančića i Adnana Baltu. Nešto kasnije klubu su se još priključili Mirza Kapić, Faruk Čolo, Enes Sirčo, Kenan Selimović i Mirza Mimić.

Povratak u Premijer ligu, jasan plan UO i veliki broj pojačanja vratili su i navijače u dvoranu, a RK Bosna je tako veoma brzo postao najgledaniji tim u ligi ne samo na domaćim, već i na gostujućim utakmicama. Ipak s obzirom na veliki broj promjena u ekipi, bilo je očekivati određene uspone i padove u igri, uz privikavanje na novi sistem rada koji je uveo trener Zovko.

Na domaćem terenu klub je igrao zaista sjajno i redao pobjede, no na gostujećem terenu, što zbog grešaka i nedostatka koncentracije, što zbog neujednačenog sudijskog kriterija, propuštene su brojne prilike da se ostvare pobjede, pa je na polusezoni odlučeno da na mjestu trenera Dragana Zovku zamijeni Edhem Sirčo.

Na proljeće, klub je konačno zaigrao i nešto bolje na gostujućim terenima te su ostvarene prve pobjede, a eliminacijom RK Gračanica u Gračanici ostvaren je i plasman u Final 4 Kupa Bosne i Hercegovine. Zbog načina vođenja i odlučivanja u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovina ponuda našeg kluba da bude domaćin Final 4 turnira uopće nije ni razmatrana, pa se tako Final 4 na kraju odigrao u Banja Luci. Naš tim je u prvoj utakmici eliminirao Konjuh iz Živinica te se u finalu susreo sa starim sportskim rivalom, ekipom Borca iz Banja Luke, gdje su domaćini u sjajno utakmici i uz preokret ipak na kraju uspjeli slaviti rezultatom 22:19.

U Premijer ligi, RK Bosna Visoko na kraju je zauzeo šesto mjesto, iza Izviđača koji je osvojio titulu, Vogošće, Zrinjskog, Borca i Konjuha.

Pored zapaženih rezultata seniorskog tima, naša budućnost, dječaci iz omladinskih selekcija, također su u prošloj sezoni ostvarili zapažene rezultate. Tri od četiri selekcije su zauzele prvo mjesto u svojim ligama (godišta 2000, 2002 i 2006), a jedna selekcija (2004) je zauzela drugo mjesto i ostvarila plasman u play-off.

Vrijedi istaći da pored velikog broja igrača iz omladinskih selekcija koji su pozivani u omladinske reprezentativne selekcije, poziv za seniorski tim dobio je ponovo i kapiten Adnan Harmandić, uz Faruka Čolu koji se našao na spisku B reprezentacije.

Iako je za osvajanje prvog trofeja nakon 2001. godine nedostajalo malo sportske sreće, u sezoni 2017/18 je bez ikakve sumnje napravljen iskorak te stvoreni preduslovi povratka RK Bosna Visoko u sami vrh bh. rukometa, gdje mu je objektivno i mjesto.