Borac ponovo slavio u Visokom, presudile tehničke greške rukometaša Bosne

RK Bosna - RK Borac

Utakmica između Bosne i Borca opravdala je epitet derbija, a na terenu su još jednom više pokazali igrači iz Banja Luka, koji su znali kazniti sve tehničke greške naše ekipe.

Utakmica je otvorena vodstvom našeg tima, nakon što je iz sedmerca efektno pogodio kapiten Harmandić. U slijedećem napadu Borac je izjednačio također golom iz sedmerca, kada je pogodio Nježić, da bi vodstvo našem timu golom sa krila vratio Čabaravdić.

Ono što nismo mogli pretpostaviti u tom trenutku je da će to ujedno biti posljednje vodstvo našeg tima na utakmici. U 5. minuti naši su imali igrača više, no ta prednost u polju nije iskorištena te je Borac pogodio iz slijedećeg napada pogodio i preuzeo vodstvo, da bi naši promašili “čist šut” sa šest metara.

Borac je nastavio da pogađa sa bekovskih pozicija te se činilo da naši igrači ne ulaze dovoljno jako u duele sa bekovima Borca, a što su oni iskorištavali za relativno lake šuteve i efektne golove. Tako je od prvih šest golova Borca, tri postigao Savić, a dva Šešić, da bi u 12. minuti Borac poveo sa 6:3, nakon čega je naš trener Sirčo pozvao timeout.

Na žalost, naši nisu odgovorili na pravi način ni nakon timeouta, pa je Ljubišić odbranio penal, a Borac povećao svoju prednost na 4 gola razlike, nakon što je ponovo pogodio Šešić. Zanimljivo je da naši u prvih 20-tak minuta nisu imali ni širinu u napadu, pa od svega 6 postignutih golova, za Bosnu su pogađali samo Čabaravdić i Harmandić. Treći strijelac za Bosnu postao je Mirza Kapić.

Stečenu prednost Borac je održavao do kraja poluvremena te se na odmor otišlo pri rezultatu 14:10 u korist Borca, sa nadom da naši rukometaši u drugom poluvremenu mogu odigrati bolje, prije svega u odbrani, uz smanjivanje broja tehničkih grešaka u tranziciji.

Tokom poluvremena trener Sirčo je ukazao na propuste u odbrani kod naših igrača te napravio određene promjene u odbrambenoj formaciji. Ipak, Borac je drugo poluvrijeme ponovo bolje otvorio pa su tako Banjalučani već u 33. minuti poveli sa 6 golova razlike, kada je rezultat glasio 17:11 u korist Borca.

Ipak, bez obzira na veliku prednost Borca, naši se nisu predavali, pa su nakon gola Omanovića iz sedmerca došli na zaostatak od 3 gola gola razlike (14:17). Dobra igra je nastavljena i u narednim minutama, da bi golom Nedžada Imamagića u 40. minuti, naši  smanjili na minus 2, nakon čega je trener Borca bio primoran pozvati timeout.

Do izjednačenja rezultata naši rukometaši su konačno došli u 47. minuti, kada je za 20:20 pogodio Muhamed Toromanović na asistenciju Hardmandića, te tako vratio nadu da bi naši mogli preokrenuti rezultat u potpunosti. Ipak, Borac to nije dozvolio, pa je u svakom narednom napadu ponovo preuzimao vodstvo, a nakon što su naši ponovo napravili par tehničkih grešaka u napadu te zaradili bespotrebna isključenja, igrači Borca su tu situaciju iskusno iskoristili na najbolji način i povratili prednost iz prvog poluvremena, za konačnih 28:24 u korist Borca.

Kada se sve uzme u obzir, rukometaši Borca su sasvim zasluženo slavili u prvoj utakmici u Visokom, a ponajprije zbog nešto slabije igre našeg tima u odbrani te velikom broju tehničkih grešaka, posebno pri izvođenju kontra napada, što je uigrana i kvalitetna ekipa  kao Borac znala iskoristiti.

Iako su mnogi skloni razmišljanju da se već sada prije revanša u Banja Luci treba predati, da je ova sezona propala, kako treba promijeniti upravu, stručni štab i igrače, te da je revanš zapravo “misija nemoguće”, naše igrače prvo očekuje utakmica sa Slavijom u nedjelju u okviru Premijer lige, a nakon toga je potrebno otići u Banja Luku te pokušati odigrati kvalitetniju utakmicu u kojoj treba tražiti pobjedu i prolaz u finale.

RK Bosna Visoko – RK Borac Mtel Banja Luka 24:28 (poluvrijeme 10:14). Dvorana: KSC Mladost u Visokom. Sudije: Arnautović/Jović. Delegat: Marić. Isključenja: Bosna 10 min., Borac 10 min. Sedmerci: Bosna 3 (2), Borac 4 (3).

RK Bosna Visoko: Grčo, Sirčo, Čabaravdić K. (5), Burić (1), Kapić (2), Harmandić (6), Čolo, Balta, Omanović (1), Selimović, Toromanović (3), Imamagić (6), Babić.
Trener: Edhem Sirčo.

RK Borac Mtel Banja Luka: Unčanin, Durđević, Daničić (2), Mijatović (1), Ljubišić (1), Bubić, Subotić, Nježić (7), Savić (3), Lukić (1), Miljković, Rađenović (1), Čelić (2), Šešić (7), Buljina, Dakić (3).
Trener: Mirko Mikić.

Sponzor prve utakmice polufinala Kupa Bosne i Hercegovine je bila kompanija GRAWE.

Sljedeća utakmica

RK Bosna Visoko
Scroll to Top