Edin Bukva: Bosna 100% ostaje premijerligaš, UO za tri godine vratio 140.450,00 KM starih dugovanja

U prostorijama RK“Bosna“ Visoko održana je press konferencija i to iz dva razloga. Prvi je podnošenje izvještaja o finansijskom poslovanju kluba, odnosno o onome što se uradilo da se saniraju dugovanja, deblokira račun i uspostavi normalno funkcionisanje kluba, a drugi je razlog sada već dobro poznata priča o izbacivanju Bosne iz Premijer lige, tačnije „slučaj Hurem“, o kojem se puno priča u posljednje vrijeme. Prisutni su bili predsjednik UO, Edin Bukva i koordinator omladinskih selekcija, Mirza Handžić. Predsjednik Bukva je u polusatnom izlaganju pojasnio trenutno stanje u vezi finansijske situacije i „slučaja Hurem“: –

Moram na početku reći da je iza nas jedan vrlo turbulentan period, s tim da još uvijek traje, zbog, slobodno mogu reći „hajke“ na naš klub od strane nekih drugih klubova, ali nosimo se s tim i sve ćemo izdržati. Ovom prilikom želim reći da je ovaj saziv UO, uz neke promjene u međuvremenu, kada je preuzeo vođenje kluba 1. augusta 2012. godine, naslijedio dug prema tužbama i ostalim dugovanjima u iznosu od 55.837,00 KM i glavnina tog duga se odnosila na Centrotrans i iznosila je 30.296,44 KM, s tim da nije bio poznat iznos kamata. Naknadno su se u toku 2013. godine pojavile i tužbe bivših igrača, i to:

Begić Hariza, glavnica+kamata i sud. troškovi 4259,80 KM;

Mustafić Muhamed, glavnica+kamata i sud. troškovi 9.000,00 KM;

Bećar Emil, glavnica+kamata i sud. troškovi 6.000,00 KM; t

e tužba BH televizije, glavnica+kamata i sud. troškovi.5.500,00 KM.

U toj 2013.godini smo saznali i da je ukupni dug 80.596,00 KM, s tim da opet nisu bile poznate kamate prema Centrotransu.

Dok je na čelu kluba bio predsjednik Alija Bojčić, klub je uspio vratiti 33.953,61 KM, a nisu napravljena nova dugovanja za naredni period. Nakon ostavke gospodina Bojčića, preuzimam vođenje kluba i uz veliku pomoć članova UO, prije svega Hajrudina Handžića, uspjevaju se vratiti neki dugovi i odblokirati račun kluba, a renoviraju se klupske prostorije. Najvažnije od svega je ipak da se uz pomoć općinske načelnice i opet gospodina Handžića, konačno razriješilo pitanje dugovanja prema Centrotransu i vraćena je glavnica od 30.296,44 KM, dok je ostatak duga nastao zbog kamata u iznosu od 65.000,00 KM, riješen tako što će firma Centrotrans u naredne tri godine biti sponzor kluba koji će u svom nazivu nositi ime te firme, a dodatno će i prevoz na gostovanja i ostale potrebe, biti uključen u sponzorstvo. To znači da je klub od januara ove godine vratio 106.496,44 KM, a ukupno od kada je ovaj UO na čelu kluba (1. august 2012.godine), vraćeno je 140.450,05 KM dugovanja po raznim osnovama.

U ovom trenutku je klub dužan cca 12.000,00 KM i to je dug za koji se zna kome se dužno, a tu je i tekući dug po osnovu plata i stipendija prema igračima, trenerima i uposlenicima kluba u iznosu od cca 13.000,00 KM i to je ono što UO nastoji riješiti u vrlo skorom periodu, kako bi prije početka priprema za novu sezonu to bilo završeno. Moram spomenuti i dvije tužbe od strane bivšeg trenera, Edhema Sirče i bivšeg igrača, Aida Selimovića, koje su u procesu i za koje još ne znamo kako će biti riješene, rekao je između ostalog predsjednik UO Edin Bukva, a onda nastavio u vezi „slučaja Hurem“: –

Teško mogu pronaći pravu riječ za to što nam se dešava, nakon što smo na parketu ostvarili vrlo dobre rezultate i osvojili sedmo mjesto u Premijer ligi BiH.

Već smo se oglašavali o tom pitanju, nakon što je komesar lige, Zoran Petričević, donio odluku da nam se oduzmu pobjede nad Gradačcem i Lokomotivom, pa onda i još dva boda, što nas spušta ispod crte i vodi u niži rang, a sada je nakon naše žalbe i Takmičarska komisija potvrdila isto, iako smo mi dobili pismeno objašnjenje u kojem stoji da je naš klub u skoro svemu što je naveo u žalbi, potpuno upravu, ali je odluka ipak takva, kakva je donešena. Već smo rekli svoje mišljenje o tome kako Gradačac pokušava opstati u ligi i kako je u sve umiješana ekipa Lokomotive, koja ustvari i nema pravo na žalbu, jer nije platila kotizacije i već su kažnjavani zbog neodlaska na gostovanje, tako da se sada okrećemo konačnom rješenju ovog slučaja. Nećemo se više žaliti Takmičarskoj komisiji, iako na to imamo pravo, nego idemo odmah na Izvršni odbor, koji će zasjedati u narednim danima i tu pada konačna odluka, a mi smo apsolutno svjesni da smo ispravni i da Izvršni odbor definitivno ne može potvrditi odluke Petričevića i Takmičarske komisije. Evo sada ovdje tvrdim da 100% ostajemo premijerligaši i zato ću za kraj ovim putem čestitati treneru Huremu, njegovom pomoćniku Hadžiću i svim igračima na osvojenom sedmom mjestu, za koje su se izborili isključivo igrama na parketu, zaključio je predsjednik UO RK“Bosna“ Edin Bukva.

visoko.co.ba

Sljedeća utakmica

RK Bosna Visoko
Scroll to Top