Gračanica bolja u derbiju od visočke Bosne

RK Gračanica - RK Bosna

Utakmica između RK Gračanica i RK Bosna Visoko odigrana je u sjajnoj sportskoj atmosferi pred punim tribinama gračaničke sportske sale, a vrijedi istaći da je i na ovoj utakmici naš klub imao veliku podršku svojih najvjernijih navijača koji su doputovali iz Visokog.

Važnost utakmice, odnosno situacija da se na terenu pred sami kraj prvog dijela polusezone sastaju timovi koji dijele prvo mjesto, vjerovatno je utjecala na igrače pa gledaoci možda nisu gledali naročito kvalitetan rukomet, no intenziteta i želje za pobjedom svakako nije nedostajalo.

Po prikazanoj igri, prvo poluvrijeme je u potpunosti pripalo našoj ekipi. Iako su rukometaši Gračanice igrali sasvim solidnu odbranu, u prvom poluvremenu nisu imali pravi odgovor na igru našeg kapitena Harmandića, koji je praktično pogađao sa svih pozicija na terenu. Naša odbrana je također izgledala veoma pokretno, dok je Grčo nizao odbrane, među kojima su odbrane sedmerca i par šuteva sa šest metara, što je u jednom trenutku bilo dovoljno i da naša ekipa povede sa 3 gola razlike. Sjenu na ovaj rukometni derbi između starih sportskih prijatelja bacio je sudijski par iz Ljubuškog, čije suđenje nije bilo dostojno ovakve utakmice i renomea ekipa kakve su Gračanica i Bosna. Gračanlije su ipak uspjele zadržati rezultatski priključak te se na poluvrijeme otišlo prvi vodstvu Bosne od 11:9, no ono što je već tada bilo evidentno u našoj igri je potreba da se u napadu sa golovima Harmandiću priključi još naših igrača kako bi dobili na širini u igru i došli do nekih “laganijih golova”.

Ohrabreni prikazanom igrom u prvom poluvremenu, nadali smo se da će naši nastaviti u istom ritmu, no to se na žalost nije desilo. Od samog početka drugog poluvremena djelovalo je kao da je na teren izašla neka druga ekipa, odnosno da je našoj ekipi ponestalo koncentracije u odbrani, odnosno ideja u napadu, djelomično i zbog činjenice a je naš kapiten, lider ove ekipe i najbolji igrač Premijer lige, Adnan Harmandić, igrao sa dva isključenja “zarađena” u prvom poluvremenu. Igrači Gračanice su bez većih problema probijali našu odbranu te već kroz prvih par minuta preokrenuli rezultat i poćeli povećati prednost, nošeni podrškom svojih navijača.

Priliku za povratak u utakmicu propustili smo nakon što je Grčo pokušao da postigne pogodak šutem sa svog gola, kada je lopta nesretno okruzna vanjski dio stative protivničkog gola, odnosno u slijedećem napadu nakon nepreciznog dodavanja.

Također, izostanak Mirze Kapića u našoj igri se itekako osjetio jer su nedostajali golovi iz kontra napada, odnosno sa pozicije desnog krila, dok je prvi gol sa pozicije lijevog krila postignut tek u 50. minuti, zbog slabijeg protoka lopte, a sa pozicije pivota u ovoj utakmici nismo postigli niti jedan gol. Iako se igrala poprilično čvrsta odbrana, interesantan podatak je da su igrači RK Gračanica prvo isključenje “zaradili” tek u 50-toj minuti, dok su do tada naši igrači imali već 4 isključenja. Medžić je u drugom poluvremenu “povukao” u napadačkom dijelu za naš tim, no ponovo je nedostajala spomenuta širina u napadu.

Nakon što se Gračanica odvojila na 4 gola razlike, bilo je evidentno da se taj zaostatak u zadnjih desetak minuta neće moći nadoknaditi, bez obzira na bravure Sirče na golu, koji je priliku dobio u nastavku, dok su dodatnu nervozu među igrače i navijače dodatno unosile odluke već spomenutog sudijskog para. Bez obzira na to, pobjeda RK Gračanica u ovoj utakmici je potpuno zaslužena jer su u drugom poluvremenu uspjeli postići čak 16 golova naspram samo 9 golova našeg tima.

Najefikasniji u našem timu bio je Harmandić sa 8 golova, 5 je postigao Medžić, a 4 Mimić, dok su za Gračanicu tri igrača postigla po 5 golova, Hamidović, Živanov i Zvekić, što je bilo dovoljno za 9 pobjedu u sezoni u konačnih 25:21.

Bez obzira na krajnji rezultat i sve što smo vidjeli na terenu, ono što je možda najvažnije u ovoj utakmici je bila sportska atmosfera na tribinama koja vraća nadu u bolje sutra za bh. rukomet. Navijači Gračanice su sjajno dočekali naše navijače, nisu zabilježeni bilo kakvi incidentni, navijanje je bilo apsolutno korektno za oba tima, a prava rukometna publika iz Gračanice je čak u 58. minuti ovacijama nagradila i naše igrače, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da pozovemo navijače iz Gračanice na revanš u Visokom na proljeće, te da uz sportsku atmosferu ponovimo druženje iz Gračanice, a na terenu neka pobjedi bolja ekipa u tom trenutku.

Na kraju, ostaje žal zbog činjenice da se u Gračanici nije ostvario povoljniji rezultat, no naše igrače čeka novi derbi već u srijedu, kada gostuju ekipi RK Vogošća, pa se nadamo da će uz analizu propusta sa ove utakmice odigrati još bolje te doći do nove pobjede jer prave ekipe svoj kvalitet pokazuju upravo u takvim utakmicama kada im se nakon poraza ne daju velike šanse za uspjeh.

Sljedeća utakmica

RK Bosna Visoko
Scroll to Top