Intervju / Emir Bešlagić: Nudim ostavku na mjesto predsjednika UO RK Bosna Ekoenergija

intervju-/-emir-beslagic:-nudim-ostavku-na-mjesto-predsjednika-uo-rk-bosna-ekoenergija

Kako ocjenjujete nastup RK Bosna Ekoenergija u prvom dijelu sezone u kojem je osvojeno svega sedambodova?

– Vrlo loše. Razlog ovog lošeg rezultata je loš izbortrenera kao i prijašnji treneri koji se nisu mogliuspostaviti autoritet na terenu. Nedovoljan i nekvalitetan roster igrača, a paralelno tome i neadekvatno treniranje pojedinih igrača. Loša stvartakođer je da se grupa pojedinaca na kraju prošlesezone trudila da ekipu “razbije”, a činjenica je da su na kraju prošle sezone bile dužne dvije plate prema igračima, i u tome su uspjeli. Možemo rećina kraju da su ovo ujedno i razlozi i uzroci lošegrezultata.

Kada ste preuzeli klub finansijska situacija nije biladobra, odnosno dugovanja su bila velika. Kakva je trenutno situacija po tom pitanju?

– Možemo reći da se ova Uprava u tekućoj godinidana ponašala menadžerski i kada smo preuzeliklub, bilo se dužno dvije plate prema igračima, i cca 75.000 KM prema dobavljačima i pojedincimapo osnovu pozajmica. Dodatno tokom godine danaje došlo tužbi i faktura za koje nismo znali u iznosu od cca.30.000 KM. Trenutno klub nemaduga prema igračima i plate su redovne, a obavezeprema dobavljačima su cca smanjenje za 40.000 KM. Tokom ove godine imali smo dospijećeporeznog duga koji je izmiren i koji godinama nijerješavan. U ovom dijelu bih se zahvalio EdinuBukvi i fra Stipi Alandžaku, koji su zajedno samnom dali svoja sredstva kao pozajmicu da bi se održala stabilnost kluba.

Da li je Upravni odbor kluba pogriješio u odabirutrenera za ovu sezonu? Da li se moglo uštedjetiangažovanjem nekog “domaćeg” trenera?

Da, evidentna je greška bila u odabiru trenera. Po pitanju domaćih trenera krug je sužen i naši trenerivećinom imaju loše odnose prema klubu. U RK Bosnagodinama vlada jedno mišljenje. Svi vole klub, ali kadatreba to pokazati u pravom smislu te riječi svi su protivkluba, pa stižu tužbe i negativni . Svi žele da naplate neki svoj dio i misle da im je klub nešto dužan.Po pitanju domaćih trenera ponuđen je Kenan Ahić, koji je bio pomoćni trener i nismo dobili pozitivanodgovor. Poslije toga smo uključili Zdenka Antovićakoji je na početku sezone bio pomoćni trener. Razmisljali smo o Senadu Skopljaku, međutim i on je imao tužbu koja mu je isplaćena. Na početku sezonetakođe smo razgovarali sa Irfanom Smailagićem i sanjim nismo mogli uspostaviti saradnju. Na kraju, bio nam je cilj domaći trener i domaći igrači i evopokazalo se da se sa domaćim snagama ne može pravitirezultat I da moramo imati pojačanja sa strane.

Smatrate li da je bilo bolje angažovati nekogkvalitetnijeg igrača umjesto trenera Bašića i da li ćete u zimskoj pauzi dovoditi pojačanja?

Smatramo i već smo donijeli nekoliko zaključaka naUpravnom odboru. Jedan od zaključaka jeste da smoAdema Bašića smjenili i da smo na incijativu, a nanaše zadovljstvo, napravili stručnu komisiju odVeterana i oni će u narednom periodu izabarati trenera i pojačanja po pitanju igrača. Još smo donijeli odluku o primjeni pravilnika po pitanju treninga za igrače.

Navijači su evidentno nezadovoljni trenutnim stanjemu i oko kluba. Posebno se “proziva” Uprava na čijemste čelu. Kako to šete?

I mi smo nezadovljni igračkim i trenerskim stanjem. S pravom se ljute, ali isto tako grupa tih navijača u nekoliko navrata je prouzrokovala štetu svojimponašanjem i zadnji puta to nas je koštalo dvijeutakmice igranja van Visokog, 10.000 KM kazne kao i bodova. Što se tiče Uprave, mi smo uspotavili finansijsku konstrukciju i sigurne izvore finansiranjakluba. Sada postoji sekretar, knjiga protokola, blagajna, kancelarija i da niko od nas ne bude od sadašnje Uprave tu, klub može funkcionisati administrativno. Shodno ovom pitanju ja nudim svoju ostavku Skupštini na dan 31.12. 2022 zato što smatram da je to ispravna odluka i društveno odogovorno sa moje strane.

Ima li nade da u drugom dijelu sezone BosnaEkoenergija može ostvariti rezultate koji će je ostvaritiu društvu najboljih?

Uz sva restrukturiranja kluba u narednom periodu i uzstručnu komisiju od strane Veterana, svakako da trebacilj biti opstanak među najboljima. Zato pozivam svekoji vole klub da ga maksimalno podrže i doprinesu samo najbolje klubu, kao i proaktivan pristup u svim segmentima.

Na kraju bih dao zaključak ovog intervjua i naglasio da je prilikom mog dolaska u klubu aktivan bio samo Adnan Delić kao predsjednik. Ogromna dugovanja i problemi su prijetili raspadu kluba i tada je Gradska uprava s gradonačelnikom Mirzom Ganićem izašla u susret i zajedno sa Esadom Semićem  nesebično pomogla svojim autoritetom, animiranjem sponzora, da se izmire dugovanja, a isto tako  treba spomenuti Elbisa Rašidovića, Edina Tatara, golmana Enesa Sirću i Salima Hasagića, koji su u tom momentu odigrali ključnu ulogu da sačuvamo klub.

Isto tako hoću da spomenem Irhada Avdagića, koji je sve svoje resurse nesebično dao za organizaciju i funkcionisanje kluba. Treba spomenuti Faruka Vražalića i Faruka Halilbegovića, jer su oni bili magnet za  pravljenje sadašnje ekipe. Hoću da se zahvalim svim sponzorima i svim članovima Uprave, Ameru Hindiji, fra Stipi Alandžaku, Elbisu Rašidoviću, Adnanu Deliću, Irhadu Avdagiću, Zdeni Antoviću i Esadu Konjičaninu.

Dario Božić / Visoko.co.ba

Sljedeća utakmica

RK Bosna Visoko
Scroll to Top