RK Bosna Visoko danas slavi 65. rođendan

RK Bosna Visoko

Rukometni klub Bosna Visoko, dvostruki šampion i sedmerostruki osvajač Kupa Bosne i Hercegovine, nastao je 19. februara 1954. godine osnivanjem Srednjoškolskog sportskog društva “Mladost” pri Gimnaziji u Visokom, a iste godine odigrao je svoju prvu utakmicu protiv RK “Elan”, pri Sportskom društvu Druge gimnazije iz Sarajeva.

Svoju prvu međunarodnu utakmicu klub je odigrao 1961. godine protiv Lila iz Francuske, da bi već 1965. godine postao član Prve savezne lige Jugoslavije, a u istoj sezoni osvojen je i prvi trofej Kupa Bosne i Hercegovine te izboreno finale Kupa Jugoslavije. Do danas, klub je odigrao preko 120 međunarodnih utakmica.

RK Bosna Visoko osvojio je trofej Kupa Bosne i Hercegovine još 1968. i 1971. godine, dok je 1975. godine ostvaren najbolji rezultat u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije i osvojeno četvrto mjesto. Na narednu titulu Kupa Bosne i Hercegovine čekalo se do 1982. godine kada je osvojena četvrta titula Kupa protiv banjalučkog Borca.

RK Bosna Visoko je Kup Bosne i Hercegovine osvajao još tri puta: 1995., 1998. i 2001. godine, a titulu prvaka Bosne i Hercegovine 1997. i 1999. godine. Upravo u sezoni 1999/2000. godine klub je ostvario i svoj najbolji rezultat, kada je igrao osminu finala Kupa EHF-a i eliminisan od kasnijeg osvajača istog takmičenja, RK Metković.

Omladinske selekcije RK Bosne Visoko su višestruki osvajači državnih prvenstva u svim starosnim kategorijama, a klub se može pohvaliti reprezentativcima i sportskim radnicima koji daju veliki doprinos u afirmaciji rukometa u zemlji i van nje.

U sezoni 2017/18, pokrenut je proces osnaživanja RK Bosna Visoko sa ambicijom da se u narednoj sezoni izbori plasman u evropska takmičenja te je nakon povratka u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, klub prvi put nakon 2001. godine igrao finale Kupa Bosne i Hercegovine.

Ove sezone imamo sjajnu priliku da ako ostavimo sve ono što nas dijeli i razlikuje po bilo kojoj osnovi po strani i okupimo se oko zajedničke ideje, Rukometnog kluba Bosna Visoko, zajedno ispišemo zlatnim slovima nove stranice historije ponosa našeg grada.

Sljedeća utakmica

RK Bosna Visoko
Scroll to Top