Saopštenje Upravnog odbora RK Bosna Centrotrans

Rukometni savez BiH

Osjećamo odgovornost prema sebi, ekipi i našim navijačima, da se nakon meča četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine i pobjede od 25:23 protiv Gračanice, oglasimo ovim saopštenjem, jer neke stvari se ne smiju prešućivati. Ovaj put je u pitanju visočka Bosna, a sutra ko zna.

Iza nas je vrlo lijepih 10 mjeseci. Od drugoligaša do stabilnog premijerligaša u svakom smislu put je bio trnovit i težak, ali smo isplivali, vratili povjerenje sponzora, publike, ali i igrača. No, ne možemo se oteti dojmu da smo smetnja. Slučajno ili ne, a najiskrenije zbog dobrobiti bh. rukometa se nadamo da jeste, direktan utjecaj na naša dva rezultat imao je jedan sudijski par. Kada smo na dan utakmice četvrtfinala Kupa BiH pročitali vijest da će sudijski par Aleksandar Jović i Nedim Arnautović suditi na Evropskom prvenstvu za rukometaše (U18) koje će se održati u Hrvatskoj ove godine, smatrali smo da je i za nas velika čast da nam takve sudije dolaze suditi na domaćem terenu i da će sve biti po propisima, ali od propisa ne bi ništa.

Tendenciozni sudijski par već drugi put ove sezone, očito po zadatku, direktno utječe na rezultate naših mečeva. Mislili smo da su u prvom dijelu sezone, kada su povrijedili pravila rukometna igre na meču protiv Goražda, napravili nenamjernu grešku, ali onda je došla ova utakmica protiv Gračanice. Nije nam cilj da umanjujemo zalaganje gostujuće ekipe, kojoj čestitamo na prikazanoj partiji, niti želimo da dižemo partiju naše ekipe kao da je bila odlična, ali kriterij sudijskog para Jović-Arnautović je ispod svakog okvira normalnog. Da su kojim slučajem nama ovako sudili u pomenutom meču u Goraždu, onda sigurno ne napravili grešku na kraju meča, nego bismo mnogo ranije to riješili u svoju korist.

No, Joviću i Arnautoviću ova sezone nije prvi put da utječu na rezultat naše ekipe, a oni koji malo bolje prate rukomet u BiH, sjetit će se njihovog načina suđenja u naše dvije odlučujuće utakmice pretprošle sezone protiv RK Bosna Sarajevo. I ponovo ista priča. Očito po zadatku i očito dobro spremljeni, sa podrugljivim stavom prema igračima i klupi naše ekipe, ali prema publici, a nažalost sa EHF značkom. Njihovo ponašanje ne priliči sudijskom paru koji nosi EHF značke, no mogu se tako ponašati s obzirom da nikome nisu odgovorni. A kako su sudili najbolje govori podatak da su dvoranu KSC Mladost napustili u pratnji četiri policajca, što se nije desilo nijednom sudijskom paru.

Odlično zaštićeni u vrhu sudijske organizacije, mogu se uvježbavati na utakmicama domaćih takmičenja, a ako su značku Evropske rukometne federacije stekli ovakvim suđenjem, onda bi se neki trebali dobro zapitati. Kako je suludo uputiti žalbu nepostojećem Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine, koji uništava i ono malo rukometa što je ostalo u BiH, odlučni smo uputiti žalbu Evropskoj rukometnoj federaciji sa snimkama sve četiri utakmice na kojima nam je sudio pomenuti par, pa neka onda EHF-ove komisije vide ko ih predstavlja. Jer oni kojima EHF da svoju značku, trebalo bi da se ponašaju u skladu sa EHF-ovim pravilima, a ne po pravilima osvete, zadataka i dogovora van terena. Dosad smo svaki put mislili da je slučajnost da Jović i Arnautović ovako tendenciozno sude i možda bi bila slučajnost da se desilo jednom ili dva puta, ali treći, a onda i četvrti put je previše sramotno i bezobrazno, a i direktan udar na nas.

Bilo bi lijepo da su nas komesar Kupa gospodin Dragomir Šaponja, te predsjednik RSBiH gospodin Amir Zahirović obavijestili da nismo predviđeni da igramo završnicu Kupa, pa bismo izveli juniore i kadete i tako im pomogli. Nismo mi prežalili Kup, niti se oprostili od njega, ali ako su nam ovo među najboljim sudijskim parovima u državi, onda bh. rukomet mirne duše možemo proglasiti mrtvim.

Upravni odbor RK Bosna Centrotrans

Sljedeća utakmica

RK Bosna Visoko
Scroll to Top